Pasieka Jaros z Łaziska w gminie Tomaszów Mazowiecki jest jedną z trzech firm z Łódzkiego, które zakwalifikowały się do udziału w międzynarodowych targach spożywczych SIAL PARIS 2024, które zaplanowano 19–23 października.
Francuskie targi (Salon International de l`alimentation) odbywają się co dwa lata od 1964 roku. Dały już początek sześciu innym: w Chinach, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Kanadzie, Brazylii, na Filipinach. Specjalizują się w przemyśle przetwórstwa spożywczego – odwiedzający pochodzą z różnych jego sektorów, zaś w większości (około 70 procent) poszukuje na nich nowych produktów i dostawców. Warto odnotować, iż przy każdej kolejnej edycji zgromadzonych zostaje prawie 50 ton artykułów, redystrybuowanych następnie do centrów francuskiego Czerwonego Krzyża. Ponadto targi przetwarzają odpady organiczne.
Pasieki Jaros naszym czytelnikom specjalnie przedstawiać nie trzeba. Istniejąca od 1978 roku, w założeniu rodzinna firma zajmująca się hodowlą pszczół i przetwórstwem produktów pszczelarskich, od 1991 roku produkuje – naturalnymi metodami – miody pitne (a także użytkową i ozdobną ceramikę). Jej produkty od dawna zdobywają uznanie, medale, wyróżnienia, zaś nasi miodosytnicy odnoszą – w pełni zasłużone – sukcesy. Mamy nadzieję, że za takowy będą mogli uznać również udział w SIAL, czego im oczywiście życzymy.
wk
Na zdjęciu: Maciej (pierwszy z prawej) i Marcin Jarosowie podczas ubiegłorocznej gali Nagrody Gospodarczej Województwa Łódzkiego "Biznes na Plus" (fot. lodzkie.pl)