Od kilku dni uczniowie tomaszowskich szkół podstawowych nr 11 i 13 wiedzą, jak własnoręcznie wyrabiać tradycyjne pierogi z mięsem i kapustą. W środę i czwartek, 4 i 5 grudnia, nauczyły ich tego członkinie Stowarzyszenia Rozwoju Małcza "Różanecznik".
Gospodynie z tej miejscowości zrzeszone w Centrum Tradycji Kulinarnych w Małczu gościły 100 dziewcząt i chłopców, którzy brali udział w projekcie gastronomicznym realizowanym ze Stowarzyszeniem Klubu Nemo Sport z Tomaszowa.
Każdego dnia po kilka godzin wiejskie mistrzynie prowadziły zajęcia. Uczniowie najpierw poznawali historię wyrabiania pierogów. Później sami, wspierani poradami gospodyń, przygotowali ciasto, wyrabiali farsz oraz formowali tradycyjne pierogi. Rozmaitych wielkości, bardziej lub mniej udanych, po czym wszystkie trafiły do gotowania.
Kiedy smakołyki kąpały się we wrzątku, a później studziły na półmiskach, młodzi uczestnicy warsztatów kulinarnych poznawali i oglądali tradycyjne wiejskie stroje ludowe, podziwiając ich zdobienia.
Kuchenną zabawę zakończyła degustacja pierogów. Smakowitą niespodzianką okazało się "łasowanie" pączków z rodowodem Małcza.
Grant edukacyjny zrealizowany z udziałem dzieci i młodzieży umożliwił również doposażenie kół gospodyń wiejskich. Panie zakupiły na potrzeby swoich organizacji między innymi piec konwekcyjny i drobne artykuły gospodarstwa domowego.
EmJot
Fot. FB Klub Nemo Sport