Wtorek, 3 grudnia 2024, Imieniny: Hilarego, Franciszki, Ksawery

Ciasto bananowe to taki typ wypieku, w którym pewne składniki są niezmienne. Taką bazę stanowią oczywiście banany, ale także jajka, cukier, masło i mąka. Pozostałe składniki to już nasza inwencja oraz gust. Bardzo lubię tego typu wypieki, bo za każdym razem możemy im nadać inny styl. Raz jako dodatki sprawdzą się wiórki kokosowe i kandyzowany ananas, które nadadzą całości egzotycznego charakteru, a innym razem będzie to mleczna czekolada i orzechy laskowe. Można też zrobić przegląd spiżarni i dodać to, co akurat mamy w domu lub przygotować swoje ulubione bakalie i dodatki. Dobre będą suszone owoce, np. żurawina, która swoją kwaśnością przełamie słodycz całości. Dodać można też kakao czy kawę rozpuszczalną (najlepiej miałką), skórkę z pomarańczy lub purée z dyni i korzenne przyprawy. Za każdym razem będzie inaczej, ale i bardzo smacznie, gwarantuję. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Sposób przygotowania ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę do pieczenia lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Banany rozgniatamy widelcem (może zostać trochę większych kawałków, ale nie za dużo). Jajka wbijamy do sporej miski i dokładnie roztrzepujemy widelcem lub rózgą kuchenną. Dodajemy stopniowo cukier i cały czas ubijamy rózgą (ewentualnie można użyć miksera). Następnie cienką strużką wlewamy masło. Na koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy do połączenia składników. W drugiej, dość dużej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do wymieszanych suchych składników wlewamy masę bananową i mieszamy. Czekoladę siekamy dość grubo i wraz z orzechami oraz rodzynkami dodajemy do surowego ciasta. Ponownie mieszamy i przekładamy całość do przygotowanej wcześniej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45 min lub do suchego patyczka (w keksówce ciasto będzie się piekło dłużej, ok. 60 min). Wyjmujemy i studzimy.

Sposób przygotowania polewy:

Ciasto bananowe z bakaliami i polewąCzekoladę łamiemy na kawałki i ze śmietanką umieszczamy w miseczce. Rozpuszczamy razem na jednolitą masę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (ja to robię, wstawiając miseczkę 3 razy na ok. 30-40 min, za każdym razem mieszając przed ponownym podgrzewaniem). Chwilę studzimy, by polewa lekko zgęstniała, ale wciąż była płynna. Wylewamy wszystko na całkowicie ostudzone ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki lub odstawiamy w chłodne miejsce, np. na balkon do zastygnięcia. Smacznego!

wyszarzenie

Czytała(e)ś wstęp naszego artykułu ? Spodobał Ci się ?
Kliknij aby wykupić Pełny dostęp

Pin It
Nie masz uprawnień do publikowania komentarzy. Aby dodać komentarz musisz być zalogowany zaloguj się

Komentarze będą poddawane moderacji, zanim zostaną opublikowane.

Komentarze





Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Materiały Urzędu Miasta

informacje starostwa powiatowego

TIT - Tomaszowski Informator Tygodniowy
Agencja Wydawnicza PAJ-Press

ul. Długa 82
97-200 Tomaszów Mazowiecki,
tel. 44 724 24 00 wew. 28 (biuro ogłoszeń)
tel. kom. 609-827-357, 724-496-306

WYRÓŻNIONE

Złote gody par małżeńskich odbyły s...

W ubiegły tygodniu ośmioosobowa rep...

W minioną środę, 27 listopada, odby...

Świetnie poszło podopiecznym Powiat...

20 listopada miodosytnię w Łazisku ...

Trwa akcja charytatywna pn. "Niebie...

Trwają rozgrywki dziewcząt o młodzi...

Do tego jeszcze Marcin Łukasz, takż...

19 grudnia ukaże się nasze wyj...

Wiktoria Dyszyńska i Krystian Pikul...

NAJNOWSZE

Reprezentanci aż 26 krajów wystartu...

Przygotowania do wielkiego świątecz...

Wiktoria Dyszyńska i Krystian Pikul...

W Gostyniu odbył się XXII Memoriał ...

Pełne ciekawych informacji, spostrz...

Już mało kto pamięta, że gołąb jest...

Czasem zwykła wizyta w sklepie może...

Przy okazji wystawy TZHGRiDO udało ...

Taka akcja, jak ta w Szkole Podstaw...

Miniona 106. rocznica odzyskania ni...

 

Stan jakości powietrza według Airly
TOMASZÓW MAZOWIECKI