Taka akcja, jak ta w Szkole Podstawowej nr 12, sprawia, że już teraz niczego się tam nie marnuje.
Smacznie i zdrowo, a także zgodnie z zasadami zero waste – taką ideę wprowadza w życie SP12. W placówce od lat prowadzone są różne działania służące promocji zdrowia, ale w kwietniu przystąpiła ona też do pierwszej edycji konkursu zorganizowanego przez markę WINIARY – Klub Pomagania i Niemarnowania. Akcja polegała na zbieraniu i rejestrowaniu dowodów zakupu produktów tej firmy. SP 12 znalazła się w zwycięskiej grupie pięciu szkół z największą liczbą punktów zebranych w ciągu miesiąca i nagrodą 25 tys. zł na koncie.
– Ideą konkursu jest wspieranie szkolnych stołówek w działaniach związanych z szanowaniem jedzenia i otoczenie ich opieką ekspertów z dziedziny zarządzania gastronomią. Pod koniec maja gościliśmy specjalistę od niemarnowania żywności, a przeprowadzony przez niego trzydniowy audyt, czyli skrupulatne ważenie odpadów generowanych w trakcie przygotowywania i wydawania posiłków, zaowocował raportem i zaleceniami, które należało wdrożyć w stołówkową codzienność – informuje Ewa Goździk-Szczepańska, dyrektorka placówki. Zmiany się udały. Ponowna wizyta eksperta we wrześniu, wykazała, że w SP nr 12 zmniejszono ilość marnowanego jedzenia o 100%. – Przed programem marnowanie żywności w stołówce szkolnej było na poziomie 55%, po wprowadzonych zmianach spadło aż do 17%. Pozwoli to nie wyrzucić do kosza 18.200 obiadów w ciągu roku – cieszy się intendentka szkoły Monika Kozłowska.
Udział w programie sprawił, że 21 listopada w SP 12 odbyło się nagranie relacji dla programu Dzień Dobry TVN. Tematem rozmowy było marnowanie jedzenia w stołówkach szkolnych. Gościem specjalnym spotkania była ambasadorka programu, Jagna Niedzielska, która wraz z dziennikarką Katarzyną Jarosińską przeprowadziła wywiad z intendentką szkoły Moniką Kozłowską. Fot. SP 12
J.D.