O krasie kraszanek decyduje ich efekt kolorystyczny i zdobniczy, warto więc przed przygotowaniem koszyczka wielkanocnego przypomnieć sobie tradycyjne receptury kraszenia jaj na różne kolory.
Doskonałość koloru uzyskiwano poprzez zanurzenie jajka w barwniku. A były to barwniki wyłącznie naturalne, dostarczane przez przyrodę. A zatem sprawdźmy jak uzyskać dany kolor:
* Żółte kraszanki różnych odmian kolorystycznych prababcie nasze otrzymywały z liści brzozy i olchy, kory szakłaka i młodej jabłoni, z drewna morwy, z suszonych kwiatów jaskrów polnych, majówki błotnej, trzciny i rumianku, łusek zwykłej cebuli oraz igieł modrzewiowych.
* Na czerwono w różnych odcieniach barwiła marzanna, kora kruszyny i dębu, olchowe szyszki, owoce czarnego bzu i suszone owoce jagody. Używano również odwaru robaków zwanych "czerwcami".
* Pomarańczowy kolor uzyskiwano z marchwi i dyni oraz z połączenia we właściwych proporcjach dwóch poprzednich barw z dowolnego roztworu.
* Brązowe zabarwienia dostarczały łupiny i korzenie orzecha oraz igliwie jodły. Bardzo ciemny brązowy dawała kora dębu i olchy. Brunatny kolor uzyskiwano również mocząc ugotowane jaja w wodzie stojącej w wydrążeniu pnia dębowego. Przez połączenie brązowego z żółtym uzyskiwano piękne odmiany złota.
* Niebieski barwnik przyroda wydzielała z owoców tarniny, a ten łączony z barwnikami czerwonymi zapewniał ładne odmiany fioletu. Piękne kraszanki fioletowe uzyskać można bezpośrednio z udziałem barwnika z płatków ciemnej malwy.
* Zielenie o różnym natężeniu dostarczały kostki osiki z ałunem, liście jemioły, wywar z młodego żyta, niektóre trawy oraz liście ziół, w tym głównie pokrzywa, a także liście barwinka.
* Czernie – kora olchy, szyszki olchowe i młode liście klonu czarnego.
Obecnie modne są wszelkie pisankowe wariacje. Jajka można obkleić papierem, pomalować farbkami, ozdobić piórkami, wstążkami, cekinami, kokardami, wełną, a nawet kamieniami.
jerg
Komentarze