Wtorek, 29 kwietnia 2025, Imieniny: Hugona, Piotra, Roberty

kaszanka mDzień Kaszanki obchodzony jest 1 maja, w czasie Międzynarodowego Dnia Pracy, który tradycyjnie kojarzy się z majówką i grillowaniem. Choć nie jest to święto oficjalne, z roku na rok zyskuje na popularności wśród fanów kaszanki i wspólnego biesiadowania przy grillu.


Historia kaszanki jest równie stara i pokręcona jak historia ludzkości. Do wytworzenia praprakaszanki nasi starożytni przodkowie wykorzystywali ogólnie dostępne naturalne składniki – świńską krew, jelita i kaszę gryczaną. Na ziemiach polskich pierwsze ślady kultu kaszanki odnajdujemy w Biskupinie, choć podobno gdzieś istnieją zapiski, dużo starsze od kronik Galla Anonima i Kadłubka, mówiące o jeszcze starszej, małej firmie masarskiej na Mazowszu, gdzie okazało się, że w II w p.n.e istniały osady pierwotnych ludów, hodujących świnie do celów konsumpcyjnych.

Dowodem na poparcie tej tezy są trzy skamieniałe prakaszaneczki, znalezione w 2001 roku. Przez wieki ten czarny rarytas był stałym gościem chłopskich stołów, trafiając od czasu do czasu na szlacheckie, a potem mieszczańskie stoły. Jej ślady odnajdujemy w Panu Tadeuszu, Weselu, Chłopach i w wielu innych dziełach literatury polskiej.


Duże zmiany przyniósł socrealizm, kartki na mięso i pokątny ubój stanu wojennego. Władza ludowa, chcąc urozmaicić krajobraz sklepów mięsnych (puste haki), wynalazła wyrób nazywany potocznie fiutem. Miał czarną zawartość z białymi kawałkami słoniny i przezroczysty plastikowy flaczek. Przedstawiciel inteligencji, gdy chciał skosztować tego smakołyku, zawsze mówił, że kupuje go dla swojego psa. Teraz rynek jest wolny i nie ma pustych haków, ale specjaliści od sprzedaży w dalszym ciągu majstrują przy kaszance. Można kupić białą i choć marketing twierdzi, że jest bez krwi, to jest to stara znajoma Wam czarna kaszana poddana tylko odpowiedniej obróbce. Kiedy następnym razem dostaniecie na swój talerz ciepłą i pachnącą kaszankę, spójrzcie na nią innym okiem. Zauważcie, że nie jest to już zwykła, pospolita kicha, ale wyjątkowy rarytas dla jednych, a przyczyna grzechu dla innych.


Dlaczego akurat kaszanka została uhonorowana swoim dniem? Niezależnie od zawartości portfela, modelu rusztu i statusu społecznego wszyscy jedzą kaszankę. A kiedy rozpoczynają się majówki i początek sezonu grillowego? Oczywiście w pierwszych dniach maja. Są trzy dni wolne – pierwszego można się zabawić, drugiego odpocząć, trzeciego poprawić.

Smacznego!

Pin It

Komentarze





Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Materiały Urzędu Miasta

informacje starostwa powiatowego

TIT - Tomaszowski Informator Tygodniowy
Agencja Wydawnicza PAJ-Press

ul. Długa 82
97-200 Tomaszów Mazowiecki,
tel. 44 724 24 00 wew. 28 (biuro ogłoszeń)
tel. kom. 609-827-357, 724-496-306

WYRÓŻNIONE

Już 11 maja w Tomaszowie Mazowiecki...

Wybory Prezydenta Rzeczypospolitej ...

W czwartek, 24 kwietnia Inspekcja T...

Z okazji jubileuszu 25-lecia Skanse...

Piłkarska wiosna w III lidze. W sob...

Minęło 25 lat Skansenu Rzeki Pilicy...

W piątek, 2 maja redakcja TIT i biu...

Można nauczyć się strzelania, walki...

Nie żyje 55-letni mężczyzna potrąco...

Dwoje reprezentantów medyków z nasz...

NAJNOWSZE

Dzień Kaszanki obchodzony jest 1 ma...

Taniec potrafi zbliżać ludzi na wie...

Jubileuszowo – w Skansenie Rzeki Pi...

Z okazji jubileuszu 25-lecia Skanse...

Można składać wnioski na wymianę st...

Rozstrzygnięcia doczekały się dwa z...

Jego oddział w połowie kwietnia 194...

Minęło 25 lat Skansenu Rzeki Pilicy...

"Spacerkiem po historii miasta Ujaz...

Utwory Brahmsa, Ravela, Blocha i Wa...

 

Stan jakości powietrza według Airly
TOMASZÓW MAZOWIECKI