Geneza tłustego czwartku sięga starożytności. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs, oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.
Polakom tradycja oddawania się słodkim przyjemnościom towarzyszy od kilku wieków. Dawniej biesiadowanie w zapusty ciągnęło się przez kilka dni, aż do wtorku przez Popielcem. Sam tłusty czwartek od lat nierozerwalnie wiąże się z pączkami. Zwyczaj ich masowej konsumpcji miał niegdyś również swoje przyczyny ekonomiczne – przed okresem postnym trzeba było zużyć zapasy tłuszczu, cukru, jaj i owoców.
Obecnie w tłusty czwartek pączki można kupić dosłownie wszędzie. Dlatego nie należy się dziwić, że nasi rodacy pochłaniają w ten dzień wspólnie ok. 100 milionów tych pulchnych nadziewanych kulek. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło.
Kilka faktów o pączkach:
* Pierwsze pączki wcale nie przypominały dzisiejszych. Pieczono je z chlebowego ciasta, nadziewanego słoniną i smażonego na smalcu. Dopiero w XVI wieku zaczęły pojawiać się słodkie wypieki w postaci racuchów, blinów i pampuchów.
* Idealny pączek powinien być pulchny, ale lekko zapadnięty w środku – to świadczy o tym, że ciasto ma dobrą konsystencję. Pączki robi się z drożdży, mąki i jaj. Znawcy twierdzą, że najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Mogą być nadziewane nie tylko zwykłą marmoladą, ale także likierem, budyniem, serem, a nawet bitą śmietaną.
* W Polsce tłusty czwartek zaczęto obchodzić około XVII wieku.
* Dodanie spirytusu do ciasta na pączki zmniejsza ich kaloryczność.
* Dawniej wybrane pączki nadziewano orzechami lub migdałami. Ten, komu trafił się migdał albo orzech, miał zapewnione szczęście.
* W normalny dzień przeciętna piekarnia sprzedaje około 500 pączków, w tłusty czwartek – nawet 30 tysięcy.
* Tradycyjne amerykańskie pączki nazywają się donuts. Mają kształt obręczy z dziurką w środku. Lukrowane, posypywane orzechami bądź kolorowymi posypkami, nie mają nadzienia.
* Pączki hiszpańskie przygotowuje się z ciasta parzonego, takiego jak na ptysie, i podaje z dużą ilością lukru.
* W Holandii pączki są robione z ciasta drożdżowego, do którego dodaje się rodzynki, suszoną żurawinę czy kawałki jabłka.
* Włoska odmiana pączka, czyli zeppole, ma swoje święto 19 marca (w dzień ojca). Włoskie pączki przypominają nasze ptysie, a nadziewane są dżemem lub kremem, który jest widoczny na zewnątrz. Dodatkowo posypywane są cukrem pudrem.
* W Turcji jedzą pączki o nazwie lokma – są to małe, tłuste kuleczki nasiąknięte gęstym cukrowym syropem lub miodem, wystarczają na jeden kęs.
* Idealny pączek według cukierników to minimum 400 kalorii, 55–70 gramów wagi, zrobiony z ciasta drożdżowego i usmażony na smalcu.
* Polacy w tłusty czwartek zjadają 100 milionów pączków, czyli 4 000 000 000 kalorii...
jerg
Komentarz (0)
Komentarze