Jadło winno zaspokajać łaknienie, lecz nie próżność, dawać przyjemność, nie sprawiać trudności, poprawiać doznania kulinarne, pomijając intelektualne, stanowić okazję do dzielenia się radością wspólnego goszczenia z najbliższymi...
4 czerwca (w niedzielę) rozegrano w Czerniewicach XX Powiatowy Konkurs Kulinarny. Tegoroczna impreza przyciągnęła do udziału reprezentacje gminne. W ocenie turnieju nie uwzględniono reprezentacji gospodarzy, lecz jurorzy pod kierunkiem mistrza Karola Okrasy nagrodzili ją za ogromny wysiłek przygotowań organizacyjnych zaplecza oraz biesiady dla wszystkich uczestników imprezy. Z niewiadomych przyczyn zabrakło kobiecych drużyn z Będkowa i Budziszewic.
Niedzielne zmagania "z rondelkiem w tle" poświęcono ocenie zwiezionych do Czerniewic potraw, sporządzonych wg przepisów "Kuchni Śląskiej".
Czytała(e)ś wstęp naszego artykułu ? Spodobał Ci się ?
Kliknij aby wykupić Pełny dostęp
Nie masz uprawnień do publikowania komentarzy. Aby dodać komentarz musisz być zalogowany zaloguj się
Komentarze będą poddawane moderacji, zanim zostaną opublikowane.