Trudno wyobrazić sobie stół wigilijny bez karpia. Jednak niewiele wiemy o tym, jakie ma on wartości odżywcze i jak pozytywnie na środowisko wpływa hodowla tej ryby.
Na stole cesarza
Karp to jedna z najstarszych ryb hodowlanych. Jadano go już na dworze cesarza Rzymu. W Polsce pojawił się na przełomie XII i XIII w. za sprawą zakonu cystersów, który zakładał gospodarstwa rybackie przy swoich klasztorach. Pierwsza polska książka o "rybieniu stawów" Olbrychta Strumieńskiego ukazała się w 1573 r. W tamtych czasach karpie stanowiły w stawach około 70% ryb.
Czytała(e)ś wstęp naszego artykułu ? Spodobał Ci się ?
Kliknij aby wykupić Pełny dostęp
Nie masz uprawnień do publikowania komentarzy. Aby dodać komentarz musisz być zalogowany zaloguj się
Komentarze będą poddawane moderacji, zanim zostaną opublikowane.